Status
Welcome to Miss Apple Blog .. Hope you enjoy n be happy always !

Thursday, 13 February 2014

Tutorial : Letak Chatbox Di Blog !

Assalamualaikum ! Hye korang ! Hari ni Aliya nak ajar korang camner nak letak Chatbox a.k.a cbox .. Nak tau tak ?? Macam besssst je ! Macam seronooookk je ! Hah ! kalau dah best and dah seronok , Jom lah follow aliya punya tuto !


  1. Okey ! Now , korang bukak link ni -> http://www.cbox.ws/
  2. Lepas tu .. Dekat bahagian atas tu , Korang ada nampak tak SIGN UP ? Klu ada klik perkataan tu ..
  3. Then , Korang isi lah mcm biasa .. Contoh nya , macam ni : 


    4. Then , Tekan Create my Cbox!
    5. Lepas tu , Masukkan password ...
    6. Dah ? Ok ... Di bahagian Account Details , Isi kan password korang lagi sekali ... Tekan Apply !
    7. Okey , Klu korang nk tambah kan lagi kecantikkan cbox korang . Korang gi kat sini :
    8. Pandai - pandai lah korang nak buat camner .. pastu terus tekan Apply !
    9. Dah tu , tekan Publish! Nampak kan ? Dekat sebelah Home !

    10. Tekan Copy To Clipboard 

    11. Copy lah kod tu . HEHE .


    " Aliya ! Saya tak tahu lah macam mana nak masukkan dalam blog!" 


    Sabar weh , Sabar . HEHE :) Alah . Benda simple . Macam biasa je lah .


    1. Log in > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript
    2. Then , paste lah kod yang korang copy tadi tu kat ruangan tu . 

    3. Save ! Dah siap. 

    Sekarang , korang boleh guna dah ! Yeyy :)

No comments:

Post a Comment